Proiectare

Furnizori

In cazul proiectarii  sistemelor de control acces mecanic – turnicheti, bariere auto, stalpi retractabili tip bolard se urmareste realizarea unui control  sau a unei protectii  pe caile de intrare – iesire ale spatiului  care trebuie controlat respectiv protejat . Spatiul care trebuie protejat  este, in general, ierarhizat pe diferite nivele de securitate, pentru fiecare nivel aplicandu-se metode specifice acestui tip de spatiu , care indeplinesc cel mai bine cerintele de securitate impuse.

In cazul in care se doreste un control strict al persoanelor care patrund intr-un anumit spatiu cu acces restrictionat – se folosesc sistemele de intrare de tip – turnicheti. Sistemele tip turnicheti (tip tripod, turnicheti rotativi, porti de acces) au rolul de a permite accesul doar in conditiile in care accesul se face individual, astfel incat folosind astfel de sisteme poate fi calculat – cu precizie – numarul persoanelor aflate intr-o anumita arie.

In cazul in care se urmareste controlarea traficului auto in punctele de acces se proiecteaza sisteme de control acces de tip – bariere de control acces. In multe din aceste  aplicatii se folosesc sisteme de semaforizare care regleaza in timp accesul la bariera dar, in  mod uzual bariera poate fi folosita si fara o comanda dintr-un sistem de control acces, in acest scop folosindu-se doar o telecomanda radio sau butoane de comanda (inchis, deschis).

Proiectarea  sistemelor de control acces de tip –  Stalpi retractabili are ca scop realizarea unor sisteme folosite  pentru  controlarea / limitarea traficului in zonele urbane, gestionarea accesului  vehiculelor,  pentru marcarea pistelor de biciclete, alei si accese urbane. De asemenea, stalpii bolard retractabili sunt recomandati in zonele cu trafic intens, ei pot fi activati automat prin card sau telecomanda de persoanele autorizate.

Din momentul in care sunt stabilite masurile tehnice si organizatorice, de comun acord cu beneficiarul  se trece la intocmirea proiectului, urmand ca pe baza acestuia sa inceapa lucrarile de instalare a sistemului proiectat.


Parti componente ale unui sistem de control acces

Centrala de control acces (sau controller) este echipamentul central la care se conecteaza toate echipamentele din teren (cititoare de cartele, butoane, electromagneti sau zavoare/incuietori electromagnetice, module de extensie, tastaturi, sirene etc.). Tot controllerul este echipamentul care gestioneaza informatiile provenite de la cititoare (de proximitate, biometrice, de coduri de bare etc.) si comanda elementele de blocare mecanica (electromagneti, zavoare/incuietori electromagnetice, turnicheti, porti etc.).

Cititoarele (de cartele, biometrice, de coduri de bare etc.) sunt elementele din teren care sunt accesate de utilizatori pentru a fi verificati. Ele transmit datele la controller care va compara daca respectivul utilizator este inscris in baza de date si poate avea acces in obiectiv. In cazul in care controllerul decide ca utilizatorul este inscris in baza de date cu acces in respectivul obiectiv va actiona elementul mecanic de blocare (electromagnet, zavoare/incuietori electromagnetice, turnichet poarta etc.), iar accesul va fi permis.

Cititoare de cartele de proximitate

Sunt cele mai folosite cititoare de acces folosite in acest moment. Cititorul de proximitate are in componenta sa o antena si o unitate de control care transforma semnalele primite de la cartela de proximitate in protocolul specific de comunicatie (Wiegand, RS232, RS485 etc.).

Avantaje: cititoarele de proximitate sunt usor de folosit, la utilizare fiind necesara doar apropierea cartelei. Asigura o viteza mare de transfer a datelor catre controller.
Dezavantaje: cititoarele de proximitate pot fi usor pacalite de catre un utilizator care a sustras o cartela valida.

Cititoare biometrice - (amprenta, geometria mainii, recunoasterea fetei, recunoasterea irisului etc.)

Recunosc caracteristicile biologice unice ale utilizatorilor. Nevoia de a instala cititoare biometric apare in general la obiectivele care necesita un grad ridicat de securitate.

Avantaje: : nu pot fi pacalite de persoane neautorizate (cum se poate intampla prin aflarea unui cod sau gasirea unei cartele de proximitate).
Dezavantaje: costuri de implementare mai mari fata de celelalte tehnologii, timpi de verificare si recunoastere mai mari.

Elemente mecanice de blocare (zavoare/incuietori electromagnetice, electromagneti, turnicheti, porti etc.) – asigura blocarea mecanica a cailor de acces pana cand primesc comanda de deblocare de la controller in urma autentificarilor a utilizatorilor. Elementele mecanice de blocare pot fi comandate sa se deschida si de sistemele de detectie incendiu in momentul in care acestea semnalizeaza o alarma de incendiu.

Electromagneti

Sunt incuietori de tip "fail safe" care au nevoie de alimentare pentru a produce campul electromagnetic si a bloca usa.

Turnicheti

Asigura blocarea mecanica a cailor de acces.

Butoanele de urgenta se instaleaza in interiorul spatiului controlat si poate fi folosit in momentele in care sistemele de control acces nu mai sunt alimentate, sau intampina probleme tehnice.

Butoanele se instaleaza obligatoriu la fiecare usa controlata.

Echipamentele de centralizare si management sunt calculatoare personale / servere cu programe de control acces care gestioneaza sistemul de control acces, utilizatorii, functiile sistemului.

Anumite programe au si software de pontaj.