Mecanic: turnicheti, bariere auto, stalpi retractabili tip bollard

Furnizori

Dispozitivele de blocare a accesului sunt ansambluri de echipamente electromecanice care realizeaza efectiv functia de blocare fizica a accesului persoanelor sau autovehicolelor intr-un perimetru protejat.

Aceste dispozitive se aleg in functie de tipul accesului, numarul utilizatorilor si gradul de securitate al sistemului de control al accesului din care fac parte.

Aceste dispozitive cuprind dupa cum urmeaza:

  • pentru echiparea usilor: yale electromagnetice (montaj aplicat sau ingropat), electromagneti de forta, bolturi electromagnetice,
  • pentru accesul pietonal in statiile de cale ferata, aerogari, stadioane, institutii publice, statii de metrou, zone de pontaj (acces in incinta fabricilor), spatii de birouri etc.: turnicheti (tip tripod, turnicheti rotativi, porti de acces),
  • pentru accesul autovehicolelor in parcari (foarte utile in cadrul sistemelor de parcare cu plata), incintele fabricilor sau institutiilor publice etc.: bariere auto,
  • pentru  controlarea/limitarea traficului in zonele urbane cu trafic intens, gestionarea accesului  autovehicolelor,  pentru marcarea pistelor de biciclete, alei si accese urbane etc.: stalpi retractabili (bolarzi).

Aceste dispozitive electromecanice sunt veriga cea mai mult supusa uzurii mecanice, de aceea recomandarea este sa se utilizeze doar produse de calitate cu garantia unui numar cat mai ridicat de ore de functionare.


Parti componente ale unui sistem de control acces

Centrala de control acces (sau controller) este echipamentul central la care se conecteaza toate echipamentele din teren (cititoare de cartele, butoane, electromagneti sau zavoare/incuietori electromagnetice, module de extensie, tastaturi, sirene etc.). Tot controllerul este echipamentul care gestioneaza informatiile provenite de la cititoare (de proximitate, biometrice, de coduri de bare etc.) si comanda elementele de blocare mecanica (electromagneti, zavoare/incuietori electromagnetice, turnicheti, porti etc.).

Cititoarele (de cartele, biometrice, de coduri de bare etc.) sunt elementele din teren care sunt accesate de utilizatori pentru a fi verificati. Ele transmit datele la controller care va compara daca respectivul utilizator este inscris in baza de date si poate avea acces in obiectiv. In cazul in care controllerul decide ca utilizatorul este inscris in baza de date cu acces in respectivul obiectiv va actiona elementul mecanic de blocare (electromagnet, zavoare/incuietori electromagnetice, turnichet poarta etc.), iar accesul va fi permis.

Cititoare de cartele de proximitate

Sunt cele mai folosite cititoare de acces folosite in acest moment. Cititorul de proximitate are in componenta sa o antena si o unitate de control care transforma semnalele primite de la cartela de proximitate in protocolul specific de comunicatie (Wiegand, RS232, RS485 etc.).

Avantaje: cititoarele de proximitate sunt usor de folosit, la utilizare fiind necesara doar apropierea cartelei. Asigura o viteza mare de transfer a datelor catre controller.
Dezavantaje: cititoarele de proximitate pot fi usor pacalite de catre un utilizator care a sustras o cartela valida.

Cititoare biometrice - (amprenta, geometria mainii, recunoasterea fetei, recunoasterea irisului etc.)

Recunosc caracteristicile biologice unice ale utilizatorilor. Nevoia de a instala cititoare biometric apare in general la obiectivele care necesita un grad ridicat de securitate.

Avantaje: : nu pot fi pacalite de persoane neautorizate (cum se poate intampla prin aflarea unui cod sau gasirea unei cartele de proximitate).
Dezavantaje: costuri de implementare mai mari fata de celelalte tehnologii, timpi de verificare si recunoastere mai mari.

Elemente mecanice de blocare (zavoare/incuietori electromagnetice, electromagneti, turnicheti, porti etc.) – asigura blocarea mecanica a cailor de acces pana cand primesc comanda de deblocare de la controller in urma autentificarilor a utilizatorilor. Elementele mecanice de blocare pot fi comandate sa se deschida si de sistemele de detectie incendiu in momentul in care acestea semnalizeaza o alarma de incendiu.

Electromagneti

Sunt incuietori de tip "fail safe" care au nevoie de alimentare pentru a produce campul electromagnetic si a bloca usa.

Turnicheti

Asigura blocarea mecanica a cailor de acces.

Butoanele de urgenta se instaleaza in interiorul spatiului controlat si poate fi folosit in momentele in care sistemele de control acces nu mai sunt alimentate, sau intampina probleme tehnice.

Butoanele se instaleaza obligatoriu la fiecare usa controlata.

Echipamentele de centralizare si management sunt calculatoare personale / servere cu programe de control acces care gestioneaza sistemul de control acces, utilizatorii, functiile sistemului.

Anumite programe au si software de pontaj.