Instalare

Furnizori

In conformitate cu legislatia actuala, instalarea unui sistem de blocare a accesului trebuie sa se fac de catre personal tehnic instruit avand la baza respectarea instructiunilor producatorului. Pe cat posibil, la instalarea unui sistem de blocare a accesului se urmareaste ca  echipamentele sa fie montate astfel incat  in timpul procesului de service – mentenanta al sistemului,  accesul la echipamente sa fie facil.

In cazul turnichetilor de exterior – acestia se monteaza in fundatie ingropata la o adancime specificata in functie de caracteristicile turnichetului (inaltime, lungime, deschidere). Pentru turnichetii montati la exterior, o importanta deosebita se acorda clasei de protectie IP pentru carcasa si pentru circuitele electrice, conditiile de mediu fiind un factor important in ceea ce priveste functionarea sistemului in parametrii optimi – pe termen mediu si lung.

Turnichetii de interior se prind in bolturi la nivelul podelei, in prealabil fiind necesare finisaje la instalare. In cele mai multe cazuri, materialele standard de fixare sunt livrate odata cu turnichetul.

Pentru barierelor auto este necesara o fixare robusta si stabila, pentru aceasta in fundatie se adauga un strat de ciment. In functie de aplicatie si de echipamentele folosite sunt  cazuri in care barierele se prind in bolturi la nivelul podelei finisate. Pentru aplicatiile in care sunt prevazute intrari mai late , barierele pot fi montate fata in fata, in sistem master / slave. Astfel ele pot acoperi intrari foarte late specifice platformelor industriale sau platformelor de incarcare – descarcare.

In cazul stalpilor retractabili, adincimea gropii in care “se monteaza” acestia  – se realizeaza in functie de cursa pe care o realizeaza cilindrul retractabil. In cazul acestor echipamente o atentie deosebita se acorda protectiei totale impotriva agentilor atmosferici, fiabilitatii, rezistentei ridicate la lovituri si temperaturi extreme.

Punerea in functiune a sistemului de blocare a acesului se realizeaza in prezenta beneficiarului sistemului cu respectarea intocmai a cerintelor exprimate de acesta . Beneficiarul este instruit in legatura cu modul de utilizare al sistemului si  primeste o serie de documente specifice – conform legistaltiei.

Roelsystems a format echipe de instalatori acreditati, echipe care sunt supervizate de ingineri experimentari in domeniu


Parti componente ale unui sistem de control acces

Centrala de control acces (sau controller) este echipamentul central la care se conecteaza toate echipamentele din teren (cititoare de cartele, butoane, electromagneti sau zavoare/incuietori electromagnetice, module de extensie, tastaturi, sirene etc.). Tot controllerul este echipamentul care gestioneaza informatiile provenite de la cititoare (de proximitate, biometrice, de coduri de bare etc.) si comanda elementele de blocare mecanica (electromagneti, zavoare/incuietori electromagnetice, turnicheti, porti etc.).

Cititoarele (de cartele, biometrice, de coduri de bare etc.) sunt elementele din teren care sunt accesate de utilizatori pentru a fi verificati. Ele transmit datele la controller care va compara daca respectivul utilizator este inscris in baza de date si poate avea acces in obiectiv. In cazul in care controllerul decide ca utilizatorul este inscris in baza de date cu acces in respectivul obiectiv va actiona elementul mecanic de blocare (electromagnet, zavoare/incuietori electromagnetice, turnichet poarta etc.), iar accesul va fi permis.

Cititoare de cartele de proximitate

Sunt cele mai folosite cititoare de acces folosite in acest moment. Cititorul de proximitate are in componenta sa o antena si o unitate de control care transforma semnalele primite de la cartela de proximitate in protocolul specific de comunicatie (Wiegand, RS232, RS485 etc.).

Avantaje: cititoarele de proximitate sunt usor de folosit, la utilizare fiind necesara doar apropierea cartelei. Asigura o viteza mare de transfer a datelor catre controller.
Dezavantaje: cititoarele de proximitate pot fi usor pacalite de catre un utilizator care a sustras o cartela valida.

Cititoare biometrice - (amprenta, geometria mainii, recunoasterea fetei, recunoasterea irisului etc.)

Recunosc caracteristicile biologice unice ale utilizatorilor. Nevoia de a instala cititoare biometric apare in general la obiectivele care necesita un grad ridicat de securitate.

Avantaje: : nu pot fi pacalite de persoane neautorizate (cum se poate intampla prin aflarea unui cod sau gasirea unei cartele de proximitate).
Dezavantaje: costuri de implementare mai mari fata de celelalte tehnologii, timpi de verificare si recunoastere mai mari.

Elemente mecanice de blocare (zavoare/incuietori electromagnetice, electromagneti, turnicheti, porti etc.) – asigura blocarea mecanica a cailor de acces pana cand primesc comanda de deblocare de la controller in urma autentificarilor a utilizatorilor. Elementele mecanice de blocare pot fi comandate sa se deschida si de sistemele de detectie incendiu in momentul in care acestea semnalizeaza o alarma de incendiu.

Electromagneti

Sunt incuietori de tip "fail safe" care au nevoie de alimentare pentru a produce campul electromagnetic si a bloca usa.

Turnicheti

Asigura blocarea mecanica a cailor de acces.

Butoanele de urgenta se instaleaza in interiorul spatiului controlat si poate fi folosit in momentele in care sistemele de control acces nu mai sunt alimentate, sau intampina probleme tehnice.

Butoanele se instaleaza obligatoriu la fiecare usa controlata.

Echipamentele de centralizare si management sunt calculatoare personale / servere cu programe de control acces care gestioneaza sistemul de control acces, utilizatorii, functiile sistemului.

Anumite programe au si software de pontaj.