Instalare

Furnizori

Pentru ca un sistem de supraveghere video sa functioneze la parametri definiti in proiectul sistemului tehnic  trebuie  ca instalarea acestui sistem sa fie realizata de personal calificat, cu experienta, avand competentele necesare in domeniu.  Roel Systems dispune de echipe calificate avand o experienta de peste 20 de ani in instalarea sistemelor de supraveghere video.

La instalarea unui sistem de supraveghere video trebuie sa se tina cont de o serie de factori, cum ar fi: sistemul de iluminat, conditiile de mediu ( pentru sistemele de supraveghere video de exterior), particularitatile arhitecturale   ale obiectivului de supravegheat. Instalarea se face cu respectarea intocmai a proiectului sistemului de supraveghere video si a instructiunilor producatorului echipamentelor.  Camerele de exterior vor fi montate la o inaltime suficient de mare pentru a nu fi vandalizate insa in acelasi timp nu trebuie sa fie afectata  calitatea imaginilor obtinute. Foarte important pentru stabilirea locului si a modului cum vor fi amplasate camerele este unghiul de vizibilitate al camerei. Din acest punct de vedere camerele se pozitioneaza astfel incat sa se evite pe cat posibil unghiurile moarte, astfel se urmareste ca o camera sa o acopere pe cealalta  (de exemplu: ce nu poate surprinde camera A, sa poata inregistra camera B..)  Echipamentele de inregistare se pozitioneaza in arii protejate din punct de vedere al securitatii, de asemenea trebuie asigurata alimentarea de back-up a  sistemului.

Conform reglementarilor in vigoare, Societatile Comerciale si Institutiile publice si private  care detin Sisteme de Supraveghere video trebuie sa faca public acest lucru prin afise specifice, amplasate in zone vizibile in obiectiv . De asemenea, in cazul in care prin instalarea sistemului de supraveghere video exista  posibilitatea de a vizualiza imagini de pe o alta proprietate privata este necesar obtinerea  acordului proprietarului, in caz contrar trebuie ragandita pozitionarea camerei sau gasita o alta solutie astfel incat cerintele beneficiarului sa fie satisfacute.

Punerea in functiune a sistemului de supraveghere video se va face in prezenta beneficiarului. Beneficiarul va fi  instruit asupra modului de utilizare al sistemului, de asemenea va primi o serie de documente conform legislatiei in vigoare.

Instalarea unui sistem de supraveghere video are un puternic efect de descurajare asupra unui potential infractor, de asemenea acest sistem  ofera  beneficiarului linistea  data de posibilitatea  monitorizarii  in timp real a zonelor de interes.


Parti componente ale unui sistem de supraveghere video analogic

Inregistratorul video digital (DVR) este echipamentul la care se conecteaza toate camerele video dintr-un sistem, care asigura inregistrarea imaginilor pe hard discuri, reda imaginile in timp real pe unul sau mai multe monitoare (in functie de tipul DVR-ului) si poate monitoriza anumite tipuri de evenimente (de exemplu detectia de miscare).

Inregistratoarele video digitale pot fi de mai multe tipuri: inregistratoare video stand alone (care au sistem de operare incorporat si functioneaza independent de alte echipamente), placi de achizitie (care sunt conectate la un calculator si depind foarte mult de configuratia acestuia – memorie, placa grafica, capacitate hard disc, stabilitatea sistemului de operare, etc) si inregistratoare video hibride – HDVR (la care se pot conecta atat camere video analogice cat si camere video IP). Cum dezvoltarea de software a avut parte de multa atentie in ultima perioada fata de alte domenii, aplicatiile care pot fi intreprinse de DVR-uri evolueaza in aceeasi masura. Inregistratoarele video digitale (DVR) stand alone functioneaza independent de platformele PC, evitand riscul pierderilor de imagini cauzate de sistemele de operare instalate pe acestea. DVR-urile pot avea 4, 8, 9, 16,20 sau 32 de canale video si la care nu se pot conecta camere video IP.

Camere video – sunt echipamentele din teren care preiau imaginile si le transmit catre inregistrator. Majoritatea camerelor video au integrate functii care imbunatatesc claritatea imaginilor. De exemplu: AWB - automatic white balance (balansul automat de alb), BLC - backlight compensation (compensarea luminii), Day & night (o functie a camerelor video color care transforma imaginile din color in alb negru in conditii de iluminare slaba), sensibilitate (abilitatea camerei de a capta o imagine in conditii date de iluminat), rezolutie (numarul maxim de elemente individuale de imagine care pot fi distinse intr-o linie de scanare. Rezolutia unei camere video analogice este exprimata de obicei in linii TV) etc.

Camerele video pot fi echipate cu lentile de diverse dimensiuni si constructii astfel incat sa capteze exact scenele dorite din spatile aflate sub supraveghere.

Camerele video "speed dome" (sau PTZ de la Pan/Tilt/Zoom) sunt camere video cu zoom / transfocator motorizat, care pot supraveghea cu succes parcari, perimetre intinse ca suprafata, drumuri publice, etc. Avantajul lor il confera lentila / obiectivul cu zoom / transfocator optic mare (de obicei intre 10 si 32x), cu ajutorul careia se poate mari si micsora imaginea din zonele alese de utilizator.

Camerele "speed dome" sunt echipate cu un dispozitiv motorizat care modifica pozitia camerei / sau a lentilei / obiectivului pe doua directii de miscare, in plan vertical si in plan orizontal. Acest dispozitiv se mai numeste in termeni tehnici si dispozitiv "Pan/Tilt".

Lentilele / obiectivele sunt echipamente optice care se monteaza sau sunt deja montate pe camerele video. Lentilele / obiectivele pot fi fixe, varifocale, cu iris / diafragma manual(a) sau automat(a) etc.

Alegerea lentilelor / obiectivelor pentru camerele video este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luat in considerare in momentul in care se proiecteaza sistemul de supraveghere video.