Sisteme Voce-Date

Furnizori

Sistemele de voce date reprezinta unul dintre cele mai importante componente ale sistemului de comunicatii moderne, fara de care o activitate profesională din zilele noastre nu se mai poate desfasura.

Sistemele de voce date sunt instalatii complexe, avand in componenta infrastructuri de cabluri (UTP, fibra optica, cablu multipereche de telefonie etc.), echipamente centrale (centrale telefonice, servere, switchuri, routere, mediaconvertoare, etc.) si echipamente pentru posturi de lucru (prize voce-date, posturi telefonice, PC-uri, tablete, smartphone-uri, smart-TV-uri, camere video etc.).

Comunicatia intr-o retea de voce date se realizeaza pe baza mai multor standarde care definesc modul în care sunt instalate si configurate conexiunile fizice si protocoalele software. Avantajele utilizatorilor de retele voce date (cablare structurata) sunt: flexibilitatea si simplitatea in utilizare (de exemplu, intr-o retea bine configurata, utilizatorul isi poate conecta singur echipamente noi in retea cu un minim de cunostinte fara sa fie nevoie de interventia unei echipe specializate).

Structura sistemului de voce date se alege in functie de dimensiunea cladirii/cladirilor si de necesarul de posturi de lucru. Cablarea retelei se poate face in forma de stea, inel redundant sau combinat, functie de arhitectura cladirii si de necesitatile sistemului (daca se implementeaza o retea tip business critical este necesara cablarea in inel redundant).

Camera IT reprezinta inima sistemelor de voce date, de obicei aici fiind concentrate dulapurile repartitoare (rack-uri), echipamentele active (serverele, media converterele, switch-urile, routerele, firewall-urile, etc ) si echipamentele pasive (patch panel-uri fibra optica, patch paneluri telefonie si date, organizatoare, etc). Cu ajutorul patch panelurilor alegem functionalitatea unei prize de voce date (fie ca se conecteaza si configureaza in switch, astfel devenind un port de date fie ca se conecteaza in repartitorul telefonic, devenind astfel un port de voce).