Service si mentenanta

Furnizori

In conformitate cu HG 301/2012 si cu indicatiile producatorilor  de echipamente, pentru buna functionare a sistemului de supraveghere video  se recomanda  ca sistemul sa fie verificat la intervale regulate. Service-ul si mentenanta sistemului de supraveghere video se realizeaza de echipe specializate, acreditate in domeniu.  Roelsystems dispune de personal instruit cu experienta indelungata in mentenanta sistemelor de supraveghere video, de asemenea Roelsystems detine avize IGPR  pentru proiectarea, instalarea, service-ul si mentenanta sistemelor de supraveghere video.

In cazul in care sistemul este verificat periodic se reduce semnificativ frecventa incidentelor – interventiile preventive avand ca scop principal atenuarea efectelor uzurii echipamentelor si inlaturarea principalilor factori care pot duce, in timp,  la disfunctionalitati ale sistemului. Pe de alta parte, pentru  situatii neplacute care necesita service,  existenta unui contract de service si  mentenanta incheiat cu o firma specializata ofera  beneficiarului confortul dat de garantia ca va beneficia de servicii de calitate,  in regim prioritar, pe baza unor tarife preferentiale.

In cadrul reviziilor tehnice pentru sistemele de supraveghere video analogice se verifica prinderile mecanice, aparitia unor potentiale obturari ale campului vizual, verificari functionale pe echipament, tensiuni de alimentare, conexiuni. De asemenea sunt curatate camerele astfel incat calitatea imaginii sa nu fie afectata.

Frecventa reviziilor tehnice periodice se stabileste impreuna cu beneficiarul  sistemului in functie de indicatiile producatorului echipamentelor, de riscurile la securitatea fizica identificate la obiectiv  insa nu mai putin de o revizie pe semestru.


Parti componente ale unui sistem de supraveghere video analogic

Inregistratorul video digital (DVR) este echipamentul la care se conecteaza toate camerele video dintr-un sistem, care asigura inregistrarea imaginilor pe hard discuri, reda imaginile in timp real pe unul sau mai multe monitoare (in functie de tipul DVR-ului) si poate monitoriza anumite tipuri de evenimente (de exemplu detectia de miscare).

Inregistratoarele video digitale pot fi de mai multe tipuri: inregistratoare video stand alone (care au sistem de operare incorporat si functioneaza independent de alte echipamente), placi de achizitie (care sunt conectate la un calculator si depind foarte mult de configuratia acestuia – memorie, placa grafica, capacitate hard disc, stabilitatea sistemului de operare, etc) si inregistratoare video hibride – HDVR (la care se pot conecta atat camere video analogice cat si camere video IP). Cum dezvoltarea de software a avut parte de multa atentie in ultima perioada fata de alte domenii, aplicatiile care pot fi intreprinse de DVR-uri evolueaza in aceeasi masura. Inregistratoarele video digitale (DVR) stand alone functioneaza independent de platformele PC, evitand riscul pierderilor de imagini cauzate de sistemele de operare instalate pe acestea. DVR-urile pot avea 4, 8, 9, 16,20 sau 32 de canale video si la care nu se pot conecta camere video IP.

Camere video – sunt echipamentele din teren care preiau imaginile si le transmit catre inregistrator. Majoritatea camerelor video au integrate functii care imbunatatesc claritatea imaginilor. De exemplu: AWB - automatic white balance (balansul automat de alb), BLC - backlight compensation (compensarea luminii), Day & night (o functie a camerelor video color care transforma imaginile din color in alb negru in conditii de iluminare slaba), sensibilitate (abilitatea camerei de a capta o imagine in conditii date de iluminat), rezolutie (numarul maxim de elemente individuale de imagine care pot fi distinse intr-o linie de scanare. Rezolutia unei camere video analogice este exprimata de obicei in linii TV) etc.

Camerele video pot fi echipate cu lentile de diverse dimensiuni si constructii astfel incat sa capteze exact scenele dorite din spatile aflate sub supraveghere.

Camerele video "speed dome" (sau PTZ de la Pan/Tilt/Zoom) sunt camere video cu zoom / transfocator motorizat, care pot supraveghea cu succes parcari, perimetre intinse ca suprafata, drumuri publice, etc. Avantajul lor il confera lentila / obiectivul cu zoom / transfocator optic mare (de obicei intre 10 si 32x), cu ajutorul careia se poate mari si micsora imaginea din zonele alese de utilizator.

Camerele "speed dome" sunt echipate cu un dispozitiv motorizat care modifica pozitia camerei / sau a lentilei / obiectivului pe doua directii de miscare, in plan vertical si in plan orizontal. Acest dispozitiv se mai numeste in termeni tehnici si dispozitiv "Pan/Tilt".

Lentilele / obiectivele sunt echipamente optice care se monteaza sau sunt deja montate pe camerele video. Lentilele / obiectivele pot fi fixe, varifocale, cu iris / diafragma manual(a) sau automat(a) etc.

Alegerea lentilelor / obiectivelor pentru camerele video este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luat in considerare in momentul in care se proiecteaza sistemul de supraveghere video.