Analogica (SDI, HDSDI si HDCVI)

Furnizori

Sistemele de supraveghere video analogice realizeaza supravegherea zonelor care prezinta interes sau realizeaza monitorizarea zonelor pentru obtinerea de imagini necesare analizei ulterioare. De asemenea, sistemele de supraveghere video realizeaza inregistrarea imaginilor pentru analize periodice, pentru sprijinirea  interventiei la alarmare sau pentru analize post –eveniment.  In conformitate cu legislatia actuala (HG 301/2012) stocarea imaginilor preluate de echipamentele sistemului de supraveghere video analogic trebuie sa fie asigurata pentru o perioada de 20 de zile.

Nivelele de detaliu care pot fi obtinute prin utilizarea camerelor video analogice, in functie de performantele acestora  sunt:  monitorizare, detectie, observare, recunoastere si identificare.

Proiectate, instalate si intretinute correct, sistemele de supraveghere video ofera beneficiarului confortul de a avea informatii relativ la evenimentele care s-au petrecut sau se petrec in timp real in zonele de interes. Sistemele de supraveghere video pot fi integrate cu sistemele de detectie efractie si sistemele de control acces raspunzand astfel celor mai exigente cerinte in domeniu.

Tehnologii folosite pentru sistemele de supraveghere video:

Tehnologia SDI  (Standard Definition Interface) ofere imagini video de calitate medie, 704×576 pastrand simplitatea instalarii si costurile tehnologiei analogice.

Tehnologia HDCVI  (High Definition Composite Video Interface) ofere imagini video de inalta definitie 720P (1MP) si 1080P (2mp/Full HD) – pastrand simplitatea instalarii si costurile tehnologiei analogice. Din punct de vedere al cablarii, sistemele HD – SDI prezinta marele avantaj de a putea utiliza cablurile (de semnal si alimentare) ale unui sistem analogic, upgrade-ul fiind mai usor de realizat.

Tehnologia HD –SDI (High Definition Serial Digital Interface) ofera imagini de inalta definitie 1080P (1920X1080 pixels) sau 720P (1280X720 pixels), scanare prograsiva. Din punct de vedere al cablarii, sistemele HD – SDI prezinta marele avantaj de a putea utiliza cablurile (de semnal si alimentare) ale unui sistem analogic, upgrade-ul fiind mai usor de realizat.


Parti componente ale unui sistem de supraveghere video analogic

Inregistratorul video digital (DVR) este echipamentul la care se conecteaza toate camerele video dintr-un sistem, care asigura inregistrarea imaginilor pe hard discuri, reda imaginile in timp real pe unul sau mai multe monitoare (in functie de tipul DVR-ului) si poate monitoriza anumite tipuri de evenimente (de exemplu detectia de miscare).

Inregistratoarele video digitale pot fi de mai multe tipuri: inregistratoare video stand alone (care au sistem de operare incorporat si functioneaza independent de alte echipamente), placi de achizitie (care sunt conectate la un calculator si depind foarte mult de configuratia acestuia – memorie, placa grafica, capacitate hard disc, stabilitatea sistemului de operare, etc) si inregistratoare video hibride – HDVR (la care se pot conecta atat camere video analogice cat si camere video IP). Cum dezvoltarea de software a avut parte de multa atentie in ultima perioada fata de alte domenii, aplicatiile care pot fi intreprinse de DVR-uri evolueaza in aceeasi masura. Inregistratoarele video digitale (DVR) stand alone functioneaza independent de platformele PC, evitand riscul pierderilor de imagini cauzate de sistemele de operare instalate pe acestea. DVR-urile pot avea 4, 8, 9, 16,20 sau 32 de canale video si la care nu se pot conecta camere video IP.

Camere video – sunt echipamentele din teren care preiau imaginile si le transmit catre inregistrator. Majoritatea camerelor video au integrate functii care imbunatatesc claritatea imaginilor. De exemplu: AWB - automatic white balance (balansul automat de alb), BLC - backlight compensation (compensarea luminii), Day & night (o functie a camerelor video color care transforma imaginile din color in alb negru in conditii de iluminare slaba), sensibilitate (abilitatea camerei de a capta o imagine in conditii date de iluminat), rezolutie (numarul maxim de elemente individuale de imagine care pot fi distinse intr-o linie de scanare. Rezolutia unei camere video analogice este exprimata de obicei in linii TV) etc.

Camerele video pot fi echipate cu lentile de diverse dimensiuni si constructii astfel incat sa capteze exact scenele dorite din spatile aflate sub supraveghere.

Camerele video "speed dome" (sau PTZ de la Pan/Tilt/Zoom) sunt camere video cu zoom / transfocator motorizat, care pot supraveghea cu succes parcari, perimetre intinse ca suprafata, drumuri publice, etc. Avantajul lor il confera lentila / obiectivul cu zoom / transfocator optic mare (de obicei intre 10 si 32x), cu ajutorul careia se poate mari si micsora imaginea din zonele alese de utilizator.

Camerele "speed dome" sunt echipate cu un dispozitiv motorizat care modifica pozitia camerei / sau a lentilei / obiectivului pe doua directii de miscare, in plan vertical si in plan orizontal. Acest dispozitiv se mai numeste in termeni tehnici si dispozitiv "Pan/Tilt".

Lentilele / obiectivele sunt echipamente optice care se monteaza sau sunt deja montate pe camerele video. Lentilele / obiectivele pot fi fixe, varifocale, cu iris / diafragma manual(a) sau automat(a) etc.

Alegerea lentilelor / obiectivelor pentru camerele video este unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie luat in considerare in momentul in care se proiecteaza sistemul de supraveghere video.